Tinnitus en oorsuizen

Een pieptoon, zoemen, fluiten of brommen. Het zijn vervelende geluiden die een persoon met tinnitus waarneemt terwijl het er niet is. Hoe het geluid precies klinkt, verschilt per persoon. Het kan variëren van hard tot zacht, van hoog tot laag en van één oor tot beide oren. 

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is in Nederland een veelvoorkomend probleem: ongeveer twee miljoen Nederlanders hebben er last van. 
Gelukkig zijn er oplossingen waardoor de klachten kunnen afnemen.

Struijk Acousticon Struijk helpt u graag. Met een jaarlijkse tinnitus beoordeling verminderen we uw tinnitusklachten.


Wat zijn de oorzaken en gevolgen van tinnitus?


Een precieze oorzaak is vaak niet te achterhalen. Vaak zijn oorzaken in combinatie met andere factoren verantwoordelijk voor het ontstaan van tinnitus. Voorbeelden van oorzaken zijn: 

  • te lang blootgesteld aan lawaai
  • afwijkingen in het gehoororgaan, de hersenen of in het kaakgewricht
  • bijwerking van medicatie
  • infectie aan de oren 
  • stress

Het horen van een bepaald geluid terwijl het er niet is, drijft sommige mensen met tinnitus tot wanhoop. Wanneer er geen andere (omgevings)geluiden zijn, eist tinnitus de extra aandacht op en werkt het zich naar de voorgrond. Bijvoorbeeld wanneer het 's nachts stil is in huis. Ook als u slechthorend bent, is het lastig om het geluid te negeren en dat roept vaak emoties op. U kunt verdrietige, bange en wanhopige emoties ervaren.

Andere gevolgen van tinnitus kunnen zijn: angst, slaapproblemen, verminderde concentratie, sociaal isolement en zelfs depressies.

 

Leven met tinnitus

Om tinnitus te kunnen behandelen is het leren omgaan met oorsuizen noodzakelijk. De last van tinnitus neemt af wanneer u de negatieve gevoelens ombuigt. Ook lucht het op wanneer u uw worsteling rondom tinnitus deelt met de mensen om u heen.  

Ontspanning en afleiding spelen een grote rol in het terugdringen van de tinnitusklachten. Wat ontspanning precies inhoudt, is voor iedereen persoonlijk. Voorbeelden van activiteiten zijn: een goed boek lezen, wandelen in de natuur, een lekkere maaltijd koken of een interessante film kijken. Belangrijk is om een goede balans te houden tussen rust en inspanning en een te veel aan drank, nicotine, koffie en lawaai te vermijden.

Oplossing Struijk Acousticon: gehoorapparaten bij oorsuizen


Bij Struijk Acousticon helpen wij u bij het verminderen van hoorproblemen met tinnitus. Onze audiciens maken gebruik van de tinnometer en een gehoorapparaat. Het nieuwe apparaat geeft de mogelijkheid om sessies op te slaan en weer opnieuw te gebruiken. Hierdoor kunnen wij u een jaarlijks tinnitus-beoordeling aanbieden. Door het vergelijken van de resultaten uit de eerdere sessie kunnen we u elk jaar nog beter adviseren bij het behandelen van oorsuizen.

Heeft u last van tinnitus en bent u benieuwd wat onze audiciens voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op om een afspraak te maken voor persoonlijk en deskundig advies.

Universele oordoppen amersfoort

Waarom naar Struijk Acousticon?