Vergoeding van uw hoortoestel

Wanneer u een hoortoestel nodig heeft, komt er veel op u af. Welk model is geschikt? Welk merk sluit het beste aan bij uw wensen? Daarnaast heeft u mogelijk ook vragen over de vergoeding. Hierover vertellen we graag meer. Allereerst is het goed om te weten dat Struijk Audiciens contracten heeft met alle zorgverzekeraars. Bekijk de video hiernaast voor een korte uitleg of lees de uitgebreide uitleg hieronder in het volledige artikel.

Wat zijn de kosten van een hoortoestel?

Er zijn veel verschillende soorten hoortoestellen. Bij Struijk Audiciens vindt u al een hoortoestel vanaf € 600,- per stuk. De prijs is sterk afhankelijk van uw wensen en de eisen die u stelt aan een gehoorapparaat. Wij zijn hierover graag zo transparant mogelijk, daarom vindt u hier een overzicht van de hoortoestellen die wij aanbieden en de bijbehorende prijzen.

Krijg ik een vergoeding als ik een hoortoestel aanschaf?

Als u denkt dat u een hoortoestel nodig heeft, dan is een hoortest een logische eerste stap. Bij ons is een gehoortest altijd gratis. Als u een gehoorverlies heeft van 35 dB of meer, komt u in aanmerking voor vergoeding via uw zorgverzekeraar. Er geldt een eigen bijdrage van 25%. Voor kinderen tot 18 jaar geldt deze eigen bijdrage niet. De 75% van de kosten van uw gehoorapparaat worden vergoed vanuit uw basisverzekering. Dat betekent dat hierop ook uw eigen risico van toepassing is. Bent u aanvullend verzekerd? Mogelijk krijgt u dan (een deel van) de eigen bijdrage vergoed.

Het is verstandig om uit te zoeken welke aanvullende verzekering voor u het meest aantrekkelijk is, want er zijn veel verschillen. Bijvoorbeeld in de premie, maar ook in wat precies vergoed wordt. Zo kan het zijn dat u een vergoeding ontvangt per hulpmiddel (zoals een hoortoestel) óf dat er een totaalbudget is voor alle hulpmiddelen, waar hoortoestellen maar ook bijvoorbeeld gebitsprotheses, brillen en steunzolen onder vallen. In dat laatste geval geldt op=op; als het budget al is aangesproken voor een ander hulpmiddel, dan krijgt u geen aanvullende vergoeding meer voor uw hoortoestel.

Stel u heeft een basis zorgverzekering met het minimale eigen risico (€ 385,-) en wilt een hoortoestel aanschaffen van € 1.000. Het toestel valt binnen de categorie die is voortgekomen uit uw bezoek aan de audicien, waardoor u recht heeft op 75% vergoeding.

Buiten deze vergoeding betaalt u dan nog de 25% eigen bijdrage + uw eigen risico (mits dat nog niet is gebruikt voor andere medische doeleinden).

De som wordt dan als volgt:

Type kosten / vergoeding Prijs
Prijs hoortoestel € 1.000
Dekking basisverzekering (75%) €    750 -
Kosten eigen bijdrage (25%) €    250
Kosten eigen risico (variabel) €    385 +
Totale eigen kosten €    635

Kan ik zelf kiezen welk hoortoestel ik wil?

Wij werken met het Hoorprotocol. Dit is een stappenplan waarmee we kunnen vaststellen welk type hoortoestel voor u nodig is om zo goed mogelijk te kunnen functioneren. Er zijn 5 categorieën, die oplopen van categorie 1 voor milde/eenvoudige hoorproblemen, tot categorie 5 voor complexe hoorproblematiek. De meeste zorgverzekeraars keren alleen uit als u een toestel uit uw eigen categorie kiest. De nieuwste en meest geavanceerde hoortoestellen vallen buiten deze categorieën en komen niet in aanmerking voor vergoeding, maar vaak komt u wel in aanmerking voor belastingvoordeel. Daarover kunt u hieronder verder lezen.

Kan ik kosten aftrekken in mijn belastingaangifte?

Moet u een meerprijs betalen voor uw hoortoestel omdat u een apparaat uit een hogere categorie heeft uitgekozen? Of kiest u voor de nieuwste, meer geavanceerde hoortoestellen die niet voor vergoeding in aanmerking komen? Als u deze keuze maakt omdat de functionele eisen hiervan voor u beter waren (dat kan bijvoorbeeld gaan om draagcomfort of hoorkwaliteit), dan kunt u het bedrag van de (meer)prijs aftrekken in uw belastingaangifte. Wilt u een duurder apparaat door uw persoonlijke voorkeur, zoals bijvoorbeeld de kleur, dan zijn de (meer)kosten niet aftrekbaar. Kosten van uw verplichte eigen bijdrage en verplicht eigen risico mag u niet aftrekken. Op de website van de belastingdienst vindt u meer informatie en een rekenvoorbeeld. Let op: of u in aanmerking komt voor aftrek hangt af van de hoogte van uw drempelbedrag, wat wordt bepaald naar aanleiding van uw drempelinkomen.

Hoe vaak mag ik een nieuw hoortoestel uitkiezen?

U mag eens per 5 jaar een nieuw hoortoestel aanschaffen met vergoeding. Als u toch al eerder merkt dat uw hoortoestel niet meer voldoet, bent u van harte welkom. Wij zoeken graag samen met u naar functionele oplossingen om uw gehoor te verbeteren.

Struijk Audiciens en zorgverzekeraars

In samenwerking met Struijk Audiciens kunt u dus bij alle verzekeraars vergoeding krijgen. Enkele voorbeelden van verzekeraars zijn:

Image